Links met oefeningen

Dit onderdeel biedt per hoofdstuk een overzicht aan van interessante links met bijbehorende oefeningen.

 

Unité 1

Oefenen met tongbrekers
Luister, lees en herhaal de tongbrekers. Als er tongbrekers bij zijn die u leuk vindt, schrijf deze dan op. De volgende les kunt u uw docent(e) uitdagen om deze tongbrekers uit te spreken.
http://www.tv5monde.com/TV5Site/publication/galerie-39-1-Les_virelangues.htm

 

Unité 2

Quelle est votre profession ?
Monster.fr is een van de meest bekende websites met personeelsadvertenties en tips bij solliciteren. Veel informatie is waarschijnlijk te specialistisch, maar probeer eens de volgende opdrachten te maken.
1. Welk beroep hebt u? Vul uw beroep bij zoeken in. Hoeveel advertenties vindt u voor heel Frankrijk?
2. Ga in het menu naar Offres d’emploi en en klik op Parcourir les offres. Zoek in de categorie Lieu de poste drie namen van regio’s die u al eens gehoord hebt.
3. Zoek in de lijst met vacatures drie beroepen die u kent.
4. Klik op het logo om naar home terug te keren. Probeer een baan in de toeristensector in de Provence te vinden.
http://www.monster.fr

 

Unité 3

Parisiens d’un jour vous intéresse ?
Deze vereniging geeft u de mogelijkheid om met een Parijzenaar/Parisienne Parijs te ontdekken.
1. Zoek het aanmeldingsformulier en vul het in. Let op: verzend het alleen als u ook daadwerkelijk van plan bent u te laten rondleiden door een lokale gids!
2. Zoek uit of het aanbod van Parisiens d’un jour ook geldt voor mensen met een beperking (in het Frans handicap).
3. Zoals elke vereniging kan Parisiens d’un jour alleen maar bestaan door giften. Zoek onder Vos dons naar de bankgegevens van de vereniging.
http://www.parisgreeters.fr/?lang=fr

 

Unité 4

Visitez la Bretagne !
Wie nog nooit in Bretagne geweest is, komt misschien al surfend op deze website. En wie Bretagne graag nog een keer wil bezoeken, vindt op deze website praktische informatie om een vakantie te plannen.
1. Ga onder de categorie Séjourner naar Restaurants & Gastronomie. Klik op Recette du mois en onderzoek welke ingrediënten er in het recept zitten.
2. Van welke sportfaciliteiten kunt u tijdens een vakantie in Bretagne gebruik maken?
3. Ga onder de categorie Connaître la Bretagne naar Son patrimoine en klik op Châteaux et fortifications. Lees de informatie over de geschiedenis en ga vervolgens onderaan naar Les forts et châteaux à visiter en Bretagne. Welk kasteel zou u graag bezoeken?
4. Zoek op de website naar informatie over thalasso-therapie. U wordt doorverwezen naar een nuttige link. In welke Bretonse stadjes kunt u terecht voor deze therapie?
5. U gaat zonder auto naar Bretagne. Hoe komt u van de ene plaats naar de andere? Kijk voor informatie onder Informations pratiques en klik op Se déplacer en Bretagne.
http://www.tourismebretagne.com

 

Unité 5

Levensmiddelen
Online-supermarkten hebben tegenwoordig een even groot aanbod als de gewone supermarkten. Of is er een artikel dat u mist bij Monoprix?
1. Klik op Courses. Onder welke categorieën vindt u de volgende producten: verse ananas, rijst, diepvriesvis, pastis, kalfsvlees, baby-douchegel en shampoo?
2. U koopt alleen nog maar bioproducten. Vind twee bioproducten in het aanbod van de online-supermarkt.
3. Welke groente of welk fruit is in de aanbieding (promotions)?
4. U wilt een diner organiseren in uw vakantiehuis in Frankrijk. Maak een boodschappenlijstje van de benodigdheden en onderzoek op de website hoeveel het u gaat kosten.
http://www.monoprix.fr

 

Unité 6

Restaurants en France – 1
Waar u ook op vakantie gaat in Frankrijk, een blik op deze website is de moeite waard.
1. U gaat op vakantie naar Porto Vecchio op Corsica en vooraf zoekt u al enkele restaurants uit.
Waar kunt u bijzonder lekkere zeevruchten eten?
Waar kunt u na een stranddag ’s avonds goedkoop eten?
Waar kunt u een romantische avond beleven?
2. U gaat niet voor de eerste keer naar Parijs. U wilt dit keer vooral het nachtleven ervaren. Vind twee cocktailbars, waar u naartoe wilt.
http://www.linternaute.com/restaurant

Restaurants en France – 2
Op deze site kunt u zeer gericht naar restaurants in bepaalde steden en wijken zoeken.
1. U wilt met uw Parijse vrienden Japans eten en hebt per persoon een budget van ongeveer 20€. Welke restaurants komen in aanmerking?
2. U brengt een paar dagen in Metz door en iemand raadt u het restaurant L’Épicurien aan. Wanneer is het restaurant gesloten? In welke prijsklasse valt het?
http://www.resto.fr

Restaurants en France – 3
Op deze site vindt u informatie over een bijzonder hotel-restaurant met familietraditie.
1. Klik op La carte, dan op télécharger la carte en stel een menu naar uw smaak samen.
2. Kijk ook op La carte des desserts. Welke desserts zijn u bekend?
http://www.lameloise.fr

 

Unité 7

Venez aux Galeries Lafayette
1. Ga naar de website van de Galeries Lafayette. U zoekt een cadeau voor een vriendin.
U gaat naar femme en zoekt onder de categorie sacs et accessoires. Kunt u iets vinden voor haar?
2. U besluit dat u bij beauté meer kans hebt om een cadeau voor uw vriendin te vinden. Onder welke categorie gaat u kijken? Wat kiest u uit?
3. U wilt voor uzelf een zonnebril kopen. Ga via femme of homme naar sacs et accessoires en en klik op lunettes de soleil. Beperk de selectie door bij marques, produits, types de verres, couleurs en tranches de prix uw keuze aan te geven. Hebt u een keuze kunnen maken?
http://www.galerieslafayette.com

Acheter une voiture d’occasion
Bent u fan van oldtimers of zoekt u een rijdend meesterwerk uit Frankrijk? Ga naar de website.
1. Ga naar annonces auto selecteer occasion, kies het merk Citroën en het model 2CV. Wat vindt u van de aangeboden auto’s. Zit er een voor u bij?
2. Ga nogmaals naar annonces auto. Selecteer nu zelf of u een nieuwe of tweedehands auto wilt. Kies een merk en een model. U komt op een pagina waar u links verdere criteria kunt aangeven, die uw keus beperken, zoals maximale prijs, aantal gereden kilometers, bouwjaar, pk. Specifieer uw zoekopdracht. Vergelijk de aangeboden auto’s. Welke auto vindt u het mooist? Welke auto is de duurste? Welke auto heeft de laagste kilometerstand?
www.largus.fr

 

Unité 8

Visitez la Bourgogne !
Op deze website kunt u uw vakantie of weekendje-weg boeken! Of u bekijkt enkele foto’s van de regio of u komt met een paar muisklikken meer te weten over de Bourgogne.
1. Ga naar Découvrir La Bourgogne en kies onder Incontournables Activités of Fêtes et manifestations. Kies een festival of evenement dat u interesseert en vertel waarom.
2. U wilt twee of drie dagen naar de Bourgogne. Ga naar Où dormir en klik op Séjours. Kies een weekend of verblijf dat bij u past.
3. Ga naar Infos pratiques en klik op Nos brochures. Bestel per e-mail een brochure naar keuze.
4. U wilt een fietstocht door Bourgogne maken. Ga naar Destination(s) Bourgogne en klik onder Itinérances op À vélo. Als u naar beneden scrollt ziet u La Bourgogne à vélo. Onder deze knop zit een kaart van Bourgogne met fietsroutes. Ga op de stad Dijon staan en klik. U komt terecht op de fietsroute De Migennes à Dijon (212 km). Hoelang gaat u over deze fietstocht doen? Bekijk rechts de details van het parcours, de overnachtingsmogelijkheden en andere onderwerpen die u belangrijk vindt om u fietstocht te plannen.
http://www.bourgogne-tourisme.com

 

Unité 9

Quel temps fait-il ?
Vertrouwt u op het weerbericht of kijkt u liever ’s ochtends uit het raam?
Op deze site kunt u zien wat voor weer het in Frankrijk en de rest van de wereld is/wordt.
1. In welke regio van Frankrijk is het weer op het eerste gezicht het mooist, en waar het slechts?
2. U gaat een paar dagen naar Nantes. Welke weersverwachting geldt voor Nantes? Zoek op de site waar u dat kunt vinden.
3. Hoe is het weer aan de Atlantische kust? En hoe ziet de lucht er boven het Massif central uit?
4. U bent in Normandië. Wat is het weerbericht voor vanavond, morgenmiddag en overmorgen ’s ochtends?
5. Klik Prévisions aan en ga naar Monde. Wat voor weer is het in: Madrid, Amsterdam, Alger, Rome, Reikjavik, Londen, Rio, Moskou.
http://www.meteofrance.com/FR/index.jsp

 

Unité 10

Vous cherchez une colocation ?
U bent de gelukkige eigenaar van een driekamerappartement in Bordeaux. U zoekt een medebewoner die een kamer bij u huurt. Ga naar de site leboncoin.fr, een van de meest bezochte sites in Frankrijk, om profielen van mensen die een kamer zoeken te bekijken.
1. Klik op de regio Aquitaine, dan op Demandes. Vul colocation en Bordeaux in in de zoekvelden. Bekijk een aantal profielen. Komt iemand in aanmerking voor de kamer?
2. Zoek nu gericht verder naar een student(e).
http://www.leboncoin.fr

Comment bien vivre la colocation ?
In een (studenten)huis leven met meerdere bewoners is niet altijd eenvoudig. Op deze site staan tien adviezen om het samenwonen in harmonie te laten verlopen. Welke drie zijn volgens u de belangrijkste?
http://www.mapiaule.com/se-loger/la-colocation-partager-un-appartement/les-10-commandements-pour-vivre-en-colocation-8230/a15273.html

 

Unité 11

Visitez Strasbourg !
Deze site van de VVV Straatsburg biedt veel informatie, die u kunt gebruiken bij de voorbereiding van een verblijf in Straatsburg. Verken de site door op de volgende vragen een antwoord te vinden.
1. Uit welk jaar dateert het mechaniek van de Horloge astronomique in de kathedraal?
2. Hoeveel kost een entreekaartje voor het Musée d’Art Moderne et Contemporain?
3. Schrijf drie Europese instellingen of instituten op die hun zetel in Straatsburg hebben.
4. Wat heeft de Strasbourg-Pass allemaal te bieden? Zou u er een aanschaffen voor een verblijf van twee dagen in Straatsburg?
6. Ga naar Sortir. Geef aan een liefhebber van klassieke muziek advies waar hij/zij naartoe kan gaan. Zo ook aan een echte nachtbraker en iemand die van lekker eten houdt.
http://www.ot-strasbourg.fr

 

Unité 12

Visitez la Martinique !
Laat u betoveren door dit prachtige Caraïbische eiland!
1. Ga naar j’organise mon séjour. Waar zou u het liefst overnachten?
2. Bekijk wat Martinique allemaal te bieden heeft. Wat trekt u het meeste aan?
www.martiniquetourisme.com

Préparez votre voyage
Deze site geeft u veel informatie waarmee u uw reis kunt voorbereiden.
1. Ga naar Découvrir la Martinique, daarna naar Préparez votre voyage. In welk seizoen kan men het beste naar het eiland gaan? Kan men ook zonder auto het eiland bezichtigen? Kan men een wandeltocht maken op de vulkaan Montagne Pelée?
2. Ga naar Préparez votre voyage, daarna naar Formalités et précautions générales. Hoeveel uur tijdsverschil is er tussen Martinique en Frankrijk? Hoeveel liter rum mag u mee terug naar huis nemen? Wat moet u vooral niet vergeten?
3. U bent klaar voor de reis. Een belangrijke vraag hebt u nog en daar wilt u voor vertrek antwoord op hebben: zijn er gevaarlijke dieren op het eiland? U vindt het antwoord onder Découvrir la Martinique.
http://www.sous-les-cocotiers.com

Reacties zijn gesloten.